Търси

Терапевтична стоматология

Ендодонтско(кореново) лечение на еднокоренов зъб

В определени случаи ендодонтското лечение(лечението на кореновите канали)е единственият начин да се спаси зъбът.
При ендодонсткото лечение се премахва инфектираната, увредена или самоумъртвила се пулпа от кореновия канал. Пулпата съдържа нерва, микрокръвоносен съд, преминаващ през кореновият канал.
Пулпата може да бъде инфектирана от дълбок кариес или от костен джоб при пародонтоза. При първите признаци на потъмняване на зъба, болка или подуване трябва веднага да потърсите зъболекарска помощ. Ендодонтското лечение често се налага и когато зъбът е счупен.
Понякога след ендодонтското лечение се налага избелване, бондинг или обличане в корона с цел възстановяване на анатомичната форма и цвета на зъба.

Ендодонтско(кореново) лечение на многокоренов зъб

Ендодонтското лечение представлява лечението нерва на зъба в коренивите канали при пулпит , периодонтит или гангрена , което се състои в почистване , механична и химична обработка и запълване на каналите чрез различни методи.
Много често някои умъртвени зъби се нуждаят от повторна терапия . Тези зъби са обикновено счупени, потъмнели. Продължителността на кореновото лечение зависи от броя на каналите (кътниците имат 3-4 канала)и от степента на инфектиране на пулпата и канала. Релечението, особено при наличие на гранулом, може да продължи 1-2 месеца.

Обтурации(пломби) - Глас-йономерни

Това са бели пломби, които не се ецват, което улеснява работата с тях – използват се в трудни области, каквито са шийките на зъбите (до венеца). Подходящи са и при детските зъби, където киселинният ец е противопоказан и би довел до свръхчуствителност и дори умъртваване на зъба. По-нетрайни са от ФП и ХП, тъй като са по-крехки.

Обтурации(пломби) - Фотокомпозит

Основен метод на работа е ползването на фотополимерите (ФП) в послойно нанасяне, които изисква повече време и условия на работа от тези за амалгамата, но се свързват химически с зъба, което им гарантира доста по-дълъг живот (липсва микропросмукване между тях и зъба в дълбочина).Тук не се налага изработване на ретентивна форма в здрава тъкан (както е при металните пломби). Поставя се адхезивът (бондинг агентът) и се полимеризира с фотополимерната лампа, която е с много висок интензитет в ултравиолетовия спектър. Ако зъбът е бил много чувствителен или прозира розовата пулпа се поставя тънък слой ГЙЦ или калциев хидрокис (също фотополимеризиращи) – т.нар. директно (върху нерва) или индиректно пулпно покритие. Това е запазваща процедура за зъбния нерв (виж ендодонтия). Следва поетапно поставяне на ФП и осветяването му, за да втвърдява добре.Ако липсват стенички се поставят метални или целулоидни матрички и клинчета ( нещо като прецизен “кофраж”). Последните етапи са финиране и полиране на повърхността – за по- голяма трайност, за гладкост и блясък. В противен случай се получава микропросмукване след време, а то е основният фактор за вторичен кариес. *ФП пломби за задни зъби – хибриди - те са по-устойчиви на дъвкателните сили *ФПП за предни зъби – микрофили – те са по-фино полируеми до силен блясък.

Обтурации(пломби) - Химичен композит

Това са отново бели пломби, които втвърдяват без светлина – при разбъркване на две равни части. С тях се работи по-бързо, тъй като се поставят еднократно, а не послойно. Те са с по-едри частици и затова не могат да се полират като ФП, а това води и до лека промяна на цвета с времето. Много здрави са, затова са подходящи за задните зъби.Последвайте ни:
danibal@abv.bg
0894 666 777
 
© 2015 - 2018 Всички права запазени