Търси

Протетична стоматология

Временни мостове (пластмаса)

Тези временни мостове се изработват от пластмаса, но ако трябва да ги носим по- продължително време , могат да се закрепят върху метален скелет. Този вариант също е временен и е по добре да не се спираме н,пациентът остава относително удовлетворен от вида, но след време (месеци) пластмасата поема течности и старее, оцветява се и вреди на венците с токсичността си и порестата си повърхност (лесно задържа плака). Могат да се изработят в кабинета от зъболекаря, но ако се налага метален скелет или по-дълго въстановяване е необходима зъботехническа лаборатория.

Вставка(лята пломба) - златно-паладиева сплав

Предимства:

-Трайност над 15 години, в много случаи и повече
- Изключителна устойчивост на счупване и падане, много по-голяма от тази на композитните пломби
- Жълтеещият се благороден метал се възприема за по-естетичен от сивеещата амалгама
- Идеален за задни дъвкателни зъби, които не се виждат при усмивка и говор.

 

Недостатъци:

- По-малко естетични от "белите" пломби
- Несъвместимост с друг метал в устата (амалгама, неблагородни сплави)
- Около 3-4 пъти по-скъпи от композитните пломби и около 6-10 от амалгамата
- Доста прецизни, трудоемки, изискват специални умения от зъболекаря.

Вставка(лята пломба) - керамична

Керамичните вставки са най-често използваните, тъй като имат необходимата здравина и естетика. Предимството на индиректното възтановяване от керамична вставка е добър моделаж, отлична адаптация към зъбните тъкани и съседните зъби. Трайността на изцялокерамичните конструкции е голяма, цветът е устойчив и естетиката е отлична.

Вставка(лята пломба) - композитна

Композитните индиректни възстановявания (т. нар. вставки) са добро решение за възстановяване на кариозни дефекти с по-голям обем.Предимствата на композитните вставки са много. Те са трайни - много по-трайни от обикновените обтурации (пломби), на теория обаче се променят много повече от керамичните и металните индиректни възстановявания.Възстановяването на формата и контурите на зъба е много по-прецизно от това при обикновените пломби (директни възстановявания - изработват се директно в устната кухина на пациента). Причина за това е технологията на изработката - вставката се моделира от зъботехник върху гипсов модел, където видимостта е отлична, а няма и слюнка и гингивални течности. Естетиката при композитните вставки е много добра, съизмерима с тази при керамичните - единствен недостатък е невъзможността да се получи толкова добра глазура, колкото при една керамична конструкция. Дори и полирана до огледален блясък, с течение на времето композитната вставка губи част от своята гладкост поради по-малката якост на износване на материала.

Вставка(лята пломба) - метална

Металните вставки се отличават с много предимства - голяма механична здравина (няма по-здрав стоматологичен материал от отлетия метал), отлична биологична поносимост - полираната метална повърхност не задържа плака и се почиства много лесно от пациента и стоматолога; голяма трайност. Металните вставки спадат към групата на т.нар. индиректни възстановявания - те се изработват от зъботехническа лаборатория след снемане на отпечатък от зъба. Тъй като зъботехникът има много по-прецизен контрол върху гипсовия модел в сравнение със стоматолога в устната кухина, индиректните възстановявания са много по-точни, с по-добре оформен контур и следователно по-функционални в сравнение с конвенционалните обтурации или пломби.

Вставка(лята пломба) - сребърна сплав

Предимството на благородните сплави е че те се отличават с голяма здравина и са по- биологично поносими за устата. Недостатък е естетиката, с която може да се направи компромис в задните участъци.

Директно възстановяване на зъби с фиброщифт

При директното възтановяване се използва фиброщифт който е еластичен и позволява нанасянето на големи количества композитен материал върху него без опасност от счупване.

Изграждане на зъби с метални щифтове

Това са индиректни щифтови изграждания, изработени от зъботехник върху модел по точен силиконов отпечатък. Такива от неблагороден метал са:
- Лято метално щифтово пънче – Едноотливно (зилка Cr – Co – Mo сплав);
- Лято метално щифтово пънче – Сглобяемо ( зилка Cr – Co – Mo сплав).

Сглобяемото щифтово пънче е за дъвкателните зъби.

След изграждането при най-силно разрушените зъби следва покриване на зъба с обвивна корона.

Изграждане на зъби с фиброглас щифтове

Това са пинлеи от фибростъкло. Специални пинлеи, които се използват под естетични възстановявания – керамични коронки, за да не прозира метал и светлината да може да преминава безпроблемно през тях.

Керамични коронки

Особено подходящи са за видими участъци. При тях няма метален скелет, което многократно увеличава тяхната естетика. При прес-керамиката керамичната корона се отлива подобно на метална - по восъчен моделаж на зъба върху зъботехнически модел. Възможно е с четчица да се нанесат допълнителни повърхностни индивидуализиращи оцветявания. При послойно нанесена керамика коронката се оформя с фина четчица и в различни нюанси на керамиката. Тук не е необходимо повърхностно оцветяване – то е в зъба.

Коронки от металокерамика

Коронките от металокерамика са най-широко използвани в стоматологията. Състоят се от метално пънче (субструктура) от благородна или неблагородна сплав както при металните корони, но върху него се нанася химически свързана супраструктура от керамика. Връзката помежду им се осъществява чрез специален метален окисен слой. Изолацията на метала се постига чрез поставяне на опакери, които правят конструкцията естетична,а това се дължи на надлежащата керамика,която може точно да възпроизведе естествения цвят и форма на зъба.

Коронки от цирконий

Цирконият е блестящ сиво-бял преходен метал, подобен на титана.Използва се в производството на сплави поради високата си устойчивост на корозия. Не се среща в природата като метал, а се добива от минерала циркон, който може да се пречисти с хлор. В новия, изключително здрав материал не се съдържа метал.Въпреки това здравината му позволява да замества металния скелет, който изгражда изкуствената коронка. Предимствата на циркония са, че е биологично поносим и не дразни венеца на пациентите. Циркониевите коронки се изработват с помощта на специален компютър.се изработват с помощта на специален компютър.Циркониевите коронки са почти 10 пъти по-издръжливи от обикновените.

Лечение на бруксизъм (скърцане със зъби)

С терминът “бруксизъм” се означава явлението скърцане със зъби. Обикновено това става по време на сън и по тази причина, човек даже и не подозира за заболяването си. С течение на времето бруксизмът може да причини болки в зъбите, както и абразирането им. Зъбите могат да излязат от зъбната дъга и да причинят нарушения в захапката ви. Стресът и тревожните състояния често се явяват като основна причина за бруксизма. Болестта често се развива при хора, които имат повишена чувствителност на зъбите към топло и студено. Хипогликемията (ниско съдържание на захар в кръвта), което е свързано с понижена функция на надбъбречните жлези, също може да се яви като причина за бруксизма.

Ако ви предстои направата на големи керамични конструкции, желателно е да съобщите за вредния навик на стоматолога. В противен случай бруксизмът може да повреди керамичното покритие на конструкциите. Изработват се оклузални шини от мека пластмаса (подобни на шините при боксьорите) и се поставят върху зъбите по време на сън. Меката пластмаса предпазва зъбите от абразирането им, а повишаването на оклузалната височина води до пренастройване на тонуса на дъвкателната мускулатура. С течение на времето при редовно поставяне последното може да премахне вредния навик.

Метални коронки

Металните коронки се от благородни или неблагородни сплави и служат най-често за възстановяване в задни части, или там където не достига място за достатъчно изпиляване на твърдите зъбни тъкани– поради дълбока захапка, близост на нерва до повърхността на зъба, мъдреци и др. Така напримет те могат да бъдат част от металокерамичен мост, в който задния носител е металната коронка, а напред останалите зъби са покрити с керамика за по- добра естетика.

Метални мостове с фотокомпозит отвън

Те са трайни временни конструкции (до 5-10 и повече години) със задовлителен естетичен ефект (за горни зъби). Ако се изработи изцяло покрит с фотополимер, е с по-кратък живот (изтърква се дъвкателно), но е по-естетичен – подобно на металокерамиката.

Мостове от металокерамика

При липата на един или повече зъби и от двете страни на това празното пространство има поне по един стабилен зъб, тогава съществува възможността за заместване на липсващите зъби с фиксиран мост. Съседните на празното пространство зъби се използоват като мостоносители. Носителите се препарират по подходящ съвременен начин под отпично увеличение, като се постига паралелност помежду им.Това позволява да се отлее скелет- основа, който ще пасне точно върху препарираните носители. Обикновено скелета е от метал, който се покрива с керамика.

Мостове от цирконий

Прозрачността на циркония е важна за естетиката и естествения изглед на зъбните възстановявания. Тези характеристики се подобряват и от възможността циркониевия скелет (който замества металния) да бъде оцветен в 16 различни цвята. Този факт гарантира продължителността на добрия естетичен ефект, дори и в случаите на свързано с възрастта отдръпване на венеца, което може да се получи с металокерамичните възстановявания. Освен това, този киселинно устойчив материал предотвратява абсорбцията на замърсители и улеснява почистването.

Пластмасови коронки

Пластмасовите коронки се изработват от пластмаса в кабинета или в лабораторията. Служат за временнни коронки, за да съхранят: позицията на изпилените зъби; позицията на венеца около тях; виталните (живи) зъби от дразнещи фактори; естетиката и естествеността в устата. Най-често се изработват по време на посещението от зъболекаря и пациентът си тръгва със “своите” зъби. Залепват се с временен цимент до смяната им с постоянните коронки.

Спортни шини (за предпазване на зъбите)

Дизайна на спортните шини е направен така, че предпазва зъбите на спортисти или хора със спортна активност (дори и само през празниците),както и на деца в различна възраст по време на игра. Тези шини са изключително препоръчителни при спортове с пълен и семи-контакт, като напрмер:хокей, футбол, баскетбол, карате, бокс, борба и тн. Предимствата при носене на спортна шина са очевидни. В допълнение на укрепващия и амортизиращия ефект на шината, ниската цена на спортната шина е значително по ниска от стойността на възстановяване на повредените или счупени зъби.

Субтотална протеза (върху ЛЩП със стави)

Целите протези стават по стабилни ако се
сложат импланти или се ползват остатъчни
корени, които се ползват за опора. Така
конструкцията от тотална се превръща в
субтотална.
Етапите за изработката им са:
- Предварителен отпечатък за модел, по който
се изготвя индивидуална лъжица за вече
функционален точен отпечатък;
- Функционален отпечатък за регистрация на
анатомичните структури по време на дъвчене;
- Определяне на захапката с восъчни валове;
- проба с наредени зъби върху восък;
След това пациента получава протезата си и се извъшват контролни ажустирания.

Тотална протеза

Целите (тотални) протези се изработват при липса на всички зъби в устата, докато частичните протези запълват липсата на извадените зъби и предпазват останалите от разместване. Имедиантните протези се поставят в същия ден след изваждането на зъбите. Носят се около месец докато зараснат местата на извадените зъби. Горната тотална протеза се задържа към небцето чрез вакуум. Долната тотална протеза се задържа с помощта на гравитацията. Протезирането чрез плакови протези е един от най-бързите и евтини начини да се заместят липсващите зъби.

 

Фотокомпозитни коронки

Фотокомпозитниte коронки се ползват в случаи на дългосрочно временно лечение (например наблюдения на кореново лекуван зъб под въпрос) или по финансови причини, в които пациентът иска по-трайна естетика. Изработват се в лабораторията върху модел от отпечатък по метода на фотополимерните пломби. Могат да се носят от няколко до 10-15 години.

Частична протеза от Еластична пластмаса – VALPLAST

Еластичните частични протези, които позволяват огъване, усукване без опасност от счупване са изработени от специална смола, която представлява биологично поносим термопластичен найлон. Valplast е една такава система. Със специален силикон може да се тапицират обикновените пластмасови протези с цел по-меко предаване на дъвкателното налягане. Valplast протезите за показани изключително при липса на малък брой зъби и са дългосрочно-временни протези.Което ще рече ,че въпреки високата им цена и комфорта,кейто създават, те не могат да останат в устата повече от 6 месеца -1година.Те успешно се използват и като местопазители в ортодонтия . Известни са още и като силиконови протези.

Частична фрез протеза ( със стави, фрез- елементи и моделно лят скелет)

Подвижното протезиране се занимава със снемаемите конструкции. Това включва и тези, които се свалят толкова рядко и се чувстват като свои и неподвижни, че пациентите ги объркват с фиксирани – такива са прецизните протези върху сложни опорно-задръжни елементи (стави, телескоп-коронки, ключалки и др.). Този тип лечение стоматологът прилага най- често при дистално неограничени дефекти в зъбните редици – липсващи задни зъби или в ситуации на по-сериозна загуба на зъби. В тези случаи мостовете не са възможни. Плаковите протези с телени куки са най- простите конструкции – задържат се с огънати куки, а основата им е от розова (като венците) или безцветна пластмаса. Много подходящи са при бързо временно възстановяване на външния вид – избит преден зъб, екстрахиране на множество пародонтално разклатени зъби и т.н.

Моделно-летите протези с лети куки са конструкции, при които основата се изработва от метал, който е по-тънък от пластмасова плака. Методът е много точен, тъй като тази база, а също и куките, се отливат като точно копие на моделаж с восък. Те пасват идеално към венец и зъби и са почти неподвижни при хранене. Основата на моделно-летите протези със сложни опорно-задръжни средства е като тази на горните, но още по-редуцирана. Те се различават по начина на задръжка към опорните зъби.

- ставни - при тях движение не се усеща и много пациенти споделят, че ги чувстват като свои. Те зависят силно от състоянието на опорните зъби, които се хващат в блок-мост, а в края му се изработват ставите. Те могат и да се поставят на първия изкуствен зъб от протезата, но важното е, че при всички случаи са невидими.

- Траверсни - ползват греда между 2 опорни зъба едностранно или двустранно.

- Телескопни - Върху изпилени зъби се поставят метални кепета а протезата има подобни на металокерамиката корони, които лягат върху кепетата с голяма точност и това ги задържа.

- Фрезовани - елементите в близост до протезата се фрезоват и тя стъпва на подготвените легла със съответстващите си повърхности .Последвайте ни:
danibal@abv.bg
0894 666 777
 
© 2015 - 2018 Всички права запазени