Търси

Профилактични стоматологични прегледи

Преглед и изготвяне на картон на пациента

Каква е целта на предварителния преглед?

Предварителния преглед е съвкупност от мероприятия целящи предотвратяване възникването на стоматологичните заболявания (първична профилактика), до своевременно откриване и лечение на заболяванията в ранен стадий с цел предотвратяване на техните усложнения (вторична профилактика) и да завършва с възстановяване загубената функция на дъвкателния апарат и предотвратяване възникването на други стоматологични или общи заболявания (третична профилактика). т.е. тя трябва да съпътства целия комплекс от грижи за стоматологичното здраве.

 

В комплекса от профилактични мероприятия за целите на първичната профилактика водещи са хранителната профилактика, системното поддържане на устна хигиена и флуорната профилактика. Към първата се отнасят рационалното хранене, което влияе върху развитието на целия организъм, а оттам и върху състоянието на зъбите и пародонта, както и тенденцията за редуциране захарния прием и преобладаване на захарни заместители в диетата на децата. Устната хигиена включва професионална помощ от стоматолога, мотивация на пациента и разбира се съдействието на мотивирания и отговорен пациент чрез ежедневната лична хигиена!

Всяка промяна в областта на зъбите и челюстите, освен патологичната си структура, има и далечно действие, а всички изменения в организма, които могат да предизвикат патологично въздействие върху други органи и системи се определят с понятието "огнище" или "фокус". Стоматологични огнища могат да бъдат зъби с хронични пулпити, гангрена, хронични периодонтити (грануломи), девитализирани зъби (дори и при правилно проведено кореново лечение), остатъчни зъбни корени, възпалителни заболявания на пародонта (венците), електропотенциални разлики при полиметалия в устата и др. Стоматологичните огнища често са водеща причина или изява на общи заболявания: -заболявания на нервната система – невралгии, неврити, парези, множествена склероза и др. -кожни заболявания – дерматити, псориазис, екзема и др. -очни заболявания – ирит, увеит, иридоциклит и др. -други заболявания като: бронхиална астма, гламерулонефрит, ревматоиден артрит, психични разстройства и др. При налични системни заболявания стоматологичните огнища могат да съпътстват и утежняват протичането им, без да са причина за тяхното възникване.

Често при пациенти, носители на стоматологични огнища, е налице т. нар. фокален синдром. Той се изразява с неспецифични субситивни оплаквания като: -леко повишена температура -главоболие -лесно настъпваща умора -изтощеност и безсилие -внезапно сърцебиене -световъртеж -шум в ушите -временни смущения на зрението -изтръпване на езика -безпричинно чуство за студ и др. Ето защо е добре прегледите при стоматолога да се провеждат редовно. Колко често на преглед зависи от: -състоянието на зъбите; -мотивацията ви за поддържане на добра устна хигиена; -какви грижи полагате за своите зъби; -колко бързо при вас се образува зъбен камък; -наследственото ви предразположение към кариес. Така според индивидуалните ви особености ще изградим нужната профилактична програма.

Почистване на зъбна плака и зъбен камък с ултразвук – цяло съзъбие

В съвременната пародонтология се приема, че 95% от заболяванията на пародонта се причиняват от бактериите на зъбната плака, разположени в дентогингивалната област. Контролът върху плаката заема централно място в профилактиката и лечението на заболяванията в устата. Той може да бъде механичен и химичен. Двата подхода могат да се използуват самостоятелно, или в комбинация и да бъдат прилагани от самия пациент или от стоматолог. В последно време се обръща особено внимание на химичните съединения за предотвратяване образуването, подпомагане на диспергирането и отстраняване на зъбната плака, както и за специфично въздействие върху патогенни микроорганизми. Приложението на химичния контрол на зъбната плака е conditio sine qua non при всички случай, в които пациента е възпрепятствуван да използува механични средства за отстраняването на зъбната плака. Химичните антимикробни продукти се използуват както за неспецифичен плаков контрол, така също и срещу специфични микроорганизми свързани с етиологията на зъбният кариес и пародонталните заболявания . Тези химични съединения се обединяват под общото наименование антибактериални съставки, а процеса на въздействие с тях върху зъбната плака се нарича химичен контрол на плаката.

Обучение на пациенти за спазване на орална хигиена

Хигиената на устата заема първостепенно място в комплекса от профилактични мероприятия, чиято основна цел е запазване на тъканите и органите в устната кухина. От чистите зъби лъха здраве и красота. Те придават своеобразен чар на човека, на неговата усмивка. Основната лична орално-хигиенна грижа е четкането на зъбите. Времетраенето на четкането е индивидуално, но то не бива да бъде по-кратко от 3 минути. То отстранява не само зъбната плака, но и епителните клетки, които по естествен път се олющват, подобрява кератинизацията на повърхностния венечен епител и усилва кръвооросяването на тъканите на пародонта. За да се постигнат тези резултати, от значение са методът на четкане, видът на използваната четка и паста за зъби, както и времетраенето на четкането.Тъй като с четка и паста за зъби не е възможно цялостно отстраняване на зъбната плака, особено в междузъбните пространства, в орално-хигиенните грижи се включва и използването на допълнителни средства като конци, конични четчици, клечки за зъби, пластмасови приспособления за очистване и масажиране на междузъбните участъци, апарати за орални душове и др. В тази група се включват и дъвките, които са старо народно средство за масажиране и очистване на съзъбието. Не трябва обаче да се препоръчват захарсъдържащи дъвки, които увеличават, а не намаляват плаконатрупването. Днес може да се избира между голям брой беззахарни дъвки. Ползването им не трябва да надхвърля 1 до 2 часа дневно – има опасност от прекомерно развитие на дъвкателните мускули.

План за цялостно лечение

Основен момент в лечението е профилактиката, поради значението и за предотвратяване на всяко заболяване в зародиш или преди още да е започнало.При налични системни заболявания стоматологичните огнища могат да съпътстват и утежняват протичането им, без да са причина за тяхното възникване. Често при пациенти, носители на стоматологични огнища, е налице т. нар. фокален синдром. Той се изразява с неспецифични субситивни оплаквания като: -леко повишена температура -главоболие -лесно настъпваща умора -изтощеност и безсилие -внезапно сърцебиене -световъртеж -шум в ушите -временни смущения на зрението -изтръпване на езика -безпричинно чуство за студ и др. Ето защо е добре прегледите при стоматолога да се провеждат редовно. Колко често на преглед зависи от: -състоянието на зъбите; -мотивацията ви за поддържане на добра устна хигиена; -какви грижи полагате за своите зъби; -колко бързо при вас се образува зъбен камък; -наследственото ви предразположение към кариес. Така според индивидуалните ви особености ще изградим нужната профилактична програма.

Клинично избелване на зъбите

Преди да се пристъпи към избелване на зъбите се прави контролен преглед почиства се зъбният камък и зъбите се полират. Ако е необходимо да се поставят пломби на предните зъби, първо се прави избелването, изчаква се 10-14 дни докато цвета се стабилизира и след това зъбите се пломбират. Почистване на зъбен камък и полиране на зъбите, като се отчита и началният цвят на зъбите. Поставя се усторазширител, който държи бузите и устните на страна. Венците се покриват с вещество, което ги предпазва от агресивния избелващ агент. Върху зъбите се нанася избелващият агент, който може да се активира със светлина, с лазер или по химичен път. Концентрацията на избелващия агент е по-висока от тази при домашните системи.

Тази стъпка се повтаря до 3 пъти, като продължителността на всяка е по около 10-15 минути в зависимост от конкретната система, до постигане на желания резултат. Дават се указания на пациента за подходящ хранителен режим и поддръжка.Последвайте ни:
danibal@abv.bg
0894 666 777
 
© 2015 - 2018 Всички права запазени