Търси

Детска стоматология

Екстракция на временен зъб

Млечните зъби започват да никнат около 6-иямесец и продължават до 3-тата година. Около 6-тата година започват да пробиват постоянните зъби, които заместват млечните. Ваденето на зъби у деца трябва да става много внимателно, системно и с оглед развитието на зъбите.Преждевременното изваждане на млечните зъби често нарушава правилният растеж на постоянните зъби, тъй като никненето им се насочва към онази страна, където съпротивата е най-слаба. В такъв случай постоянните зъби могат да поникнат накриво, извън зъбната редица, много разредени или притиснати (при ранно поникване).

Също така има опасност заедно с болния млечен зъб да се изтръгне и зародишът на постоянния, който лежи между корените на млечника.Съветваме ви да не вадите млечен зъб, особено кътен, докато не се е разклатил добре коренът му, защото и най-малката повреда на ядката на новия зъб, който е под него, ще го разруши и няма да поникне постоянен зъб.Преценката за изваждане на млечен зъб и самото изваждане трябва да се направи от стоматолог.

Обтурация на временен зъб

Лечението на детските зъби има някои особености свързани с разликите между постоянни и временни зъби. Основната разлика, е че при лечението на нерва на временния зъб направо се поставя мумифициращо средство, което обаче оцветява зъба в розов оттенък и използването на амалгамата, като обтуроционен материал поради затрудненото подсушаване и непредвидимите реакции при децата. За да се предпазят постоянните зъби от развитието на кариес може да се запечата тяхната повърхност със специален цимент, който освобождава флуор и издържа няколко години.

Покриване на фисурите на постоянните зъби със силант за предпазване от кариес

Какво представлява силанизирането?

При силанизирането дъвкателните повърхности на задните зъби се обличат в пластмасово покритие. Фисурите (гънките) на тези зъби са толкова тесни и дълбоки, че четката не може да проникне в тях и да отстрани зъбната плака. Силанизирането предотвратява увреждане на зъба във фисурите, откъдето най-често тръгват кариесите. Каква е ползата? Процедурата е ценово ефективна, защото силанизирането на един зъб е значително по-евтино от пломбирането му.

Силанизирането осигурява 100% предпазване от кариес на дъвкателните повърхности. Как се извършва силанизирането? Зъбът се обработва нежно с вещество с меко действие, за да се осигури сцепление на силанизиращото покритие. Втечненото покритие се нанася като боя в гънките на зъбите. Следва светлинна обработка за втвърдяване на покритието. Силанизирането е неприложимо върху гладки зъбни повърхности. На каква възраст? Силанизирането е подходящо и ефективно при деца от 6 до 12 годишна възраст. Техните кътници се силанизират още с поникването. Ако зъбът вече е пломбиран, той не се силанизира. Трайност? Силанизиращото покритие трае до 10 г., но средната трайност е 4-5 години. Силанизираните зъби трябва периодично да се наблюдават от зъболекар (по време на рутинните прегледи). Безопасно ли е? Силанизирането е кратка, проста и безболезнена процедура. Ролята на родителите Приучете детето да си мие зъбите и да ги почиства с дентален конец всеки ден. Купете му паста и вода за уста със съдържание на флуор. Водете го на регулярни прегледи при стоматолог. Научете го да хапва плодове и зеленчуци и да избягва прекалено сладки и лепкави храни.

Пулпит на временен зъб

Лечение на пулпити и периодонтити на временни зъби – това са заболявания на зъбите по-често вследствие на нелекуван кариес. Така кариозният процес напредва в дълбочина и предизвиква възпаление на нерва на зъба. Това възпаление е съпроводено с болка, инфекция и може да доведе до влошаване на общото здраве. Лечението се състои в отстраняване на кариозно увредените части от зъба и премахване на коронковата част от пулпата, поставяне на медикаменти за въздействие и мумифициране на остатъците от нерва и последващо окончателно възстановяване формата и функцията на зъба. Лечението се извършва в две до три посещения. Лечение на пулпити и периодонтити на постоянни детски зъби с незавършено кореново развитие – изключително специфично и трудно лечение. Затрудненията произтичат от това, че корените на зъбите не са се образували окончателно – те са по-къси и по-широки. Под упойка се отстранява нерва на зъба и в каналите на корена се поставя препарат, който стимулира кореновото развитие. Лечението е продължително и зависи от стадия на кореново развитие, в което е възникнало заболяването. Може да продължи до 10 – 12 месеца, като изисква контролни прегледи на всеки 2-3 месеца.Последвайте ни:
danibal@abv.bg
0894 666 777
 
© 2015 - 2018 Всички права запазени